Pijler 3

Verminderen voedsel­verspilling

Voedselverspilling weegt zwaar binnen het MVO-beleid van Royal Smilde. We realiseren ons dat we veel impact kunnen behalen door verspilling te verminderen. Het is echter ook een ketenissue: het niet benutten van grondstoffen en derving van onze producten valt pas effectief aan te pakken als we de hele logistieke keten hierin mee krijgen. We werken daarom actief samen met leveranciers en afnemers om voedselverspilling te minimaliseren.

De relevantie van minder voedselverspilling

We boeken al veel resultaat in het verminderen van verspilling. Toch zijn er in de gehele keten, van grondstoffen tot aan de retailer, verbeteringen te behalen. Samen met onze ketenpartners werken we de business case van het tegengaan van verspilling uit. Want hoe je het ook wendt of keert: een keten waarin minder wordt verspild is toekomstbestendiger. En daar hebben alle partijen baat bij.

Belangrijkste resultaten tot dusver

  • De business case van het tegengaan van verspilling is helder: een kilo voedselverspilling kost ons grondstoffen, dubbele arbeidsuren en opruimkosten.

  • Inmiddels is een jaarlijkse besparing gerealiseerd in de omvang van ongeveer 500.000 kilogram salade, 300.000 kilogram margarine en 500.000 kilogram bakkerijproducten.