Pijler 4

Verkleinen milieuvoetafdruk

“We zijn allemaal doeners bij Royal Smilde. Onze rapportages geven veel inzicht, maar we kijken vooral ook zelf en houden het contact met de werkvloer. De cursus “Lean”, die we in januari 2015 uitrollen, sluit hier perfect op aan.” Jeroen van Dijk, plantmanager Oosterwolde

De relevantie van het verkleinen van onze milieuvoetafdruk

Voor Royal Smilde is het verkleinen van onze milieuvoetafdruk te vergelijken met goed huishouden. Het vormt de basis van ons MVO-beleid en onze stakeholders verwachten dat deze basis op orde is. Onze milieuvoetafdruk wordt bepaald door de aaneenschakeling van onze activiteiten: van de grondstoffen die we gebruiken, het in- en uitgaande transport en de energie die we nodig hebben voor de productie. Dit biedt echter ook voldoende mogelijkheden om onze voetafdruk te verkleinen.

Belangrijkste resultaten tot dusver

  • In 2014 voor onze afzet in Europa alle palmolie (100%) RSPO-gecertifceerd.

  • In 2013 reduceerden we het plastic in de verpakkingen van onze quiches met 25%, met behoud van houdbaarheid en presentatie.

  • Jaarlijks smelten we rond de 1.000 ton oude olie terug en leveren we 12.000 ton oude, afgewerkte frituurolie van onze klanten aan de biodieselmarkt.