Pijler 1

Duurzame inzetbaarheid

In de praktijk

Gezondheid op alle niveaus

Medewerkers van Smilde Bakery kunnen een gezondheidsprogramma volgen, waarin ze informatie over voeding en een gezonde leefstijl krijgen. We doen ook fysieke testen, waarmee we de stand van de gezondheid peilen. We onderscheiden daarin drie groepen: ‘obesitas’, ‘iets te zwaar’ en ‘gezond’. In samenwerking met een sportschool werken we met personal trainers, die de mensen uit de verschillende groepen een speciaal programma laat afwerken. Zo proberen we onze mensen op hun eigen niveau een drempel over te trekken. Een andere drempel waar we onze mensen over heen helpen, is het stoppen met roken. 


Eens in de drie jaar krijgt iedere medewerker de mogelijkheid om mee te doen aan een preventief medisch onderzoek (PMO), uitgevoerd door een externe partij. Als gevolg van de PMO binnen Smilde Foods hebben we tegenwoordig een fysiotherapeut in huis, doen we werkplekonderzoeken en houden we een preventief spreekuur.


In de bedrijfsrestaurants bieden we sinds 2014 verse salades en gezondere voeding aan. Een klein maar tekenend voorbeeld hiervan is dat we nu gratis fruit aanbieden, waar voorheen de soep gratis was.

Omgaan met fluctuaties in de productie

We kennen enorme fluctuaties in de productie. Het komt voor dat we op één dag een hele weekproductie draaien. Dit is uiteraard een zware belasting voor onze mensen en als organisatie hebben we de verantwoordelijkheid daar rust in te scheppen. In eerste instantie proberen we zoveel mogelijk de vraagfluctuaties gestructureerd in te plannen. Ook vinden we het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven: op een losse en informele manier tijdens kantinebijeenkomsten, maar ook met vakbonden en de OR.

Trainingen en opleidingen

Per vestiging maken we een op maat gesneden beleid, gerelateerd aan het type werkzaamheden. We kijken naar individuele medewerkers en wat zij willen leren. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde behoefte aan opleiding. Veel medewerkers willen graag trainingen en opleidingen volgen om door te kunnen groeien. In een productiebedrijf zijn er ook specifieke, praktische behoeften voor opleiding, zoals een nieuwe machine die bestuurd dient te worden.