Pijler 3

Vermindering voedselverspilling

Onze uitdagingen

Vraag en aanbod rondom biologische producten

We vinden dat consumenten moeten kunnen kiezen voor biologische producten: ook via het reguliere retailkanaal en (dus) industrieel geproduceerd. De inkoop van voldoende biologische ingrediënten is echter een uitdaging, omdat onze vraag naar biologische producten in bepaalde gevallen niet overeen komt met het aanbod. Soms is er te weinig van het ingrediënt beschikbaar. Vaak is de minimale bestelhoeveelheid van onze leverancier te groot ten opzichte van de producten die wij moeten maken, waardoor  we maar een deel kunnen verwerken. Desalniettemin houden we vast aan de uitbreiding van onze lijn biologische producten.

“Retailers hanteren een harde scheidslijn tussen wat wel en wat niet verkocht kan worden. Voor promoties draaien wij extra productie, met het risico op overproductie. Dit valt moeilijk te voorspellen. We werken daarom nauw samen met onze klanten. Door gezamenlijk te sturen voorkomen we die overproductie.”

Jeroen van Dijk, plantmanager Oosterwolde

Transparantie in de keten

Binnen het assortiment zijn er producten met een hoge en een lage omloopsnelheid: respectievelijk runners en slow-movers genoemd. De slow-movers lopen het meeste risico op derving. We onderzoeken per productgroep in welke schakels van de keten de verspilling van deze slow-movers het grootst is. Een voorwaarde hiervoor is wel dat alle partijen, van fabrikanten, distributiecentra, supermarkten en zelfs consumenten, meewerken aan een neutrale en transparante aanpak.